Tarragona, capdavantera en cultura

Entendre que la cultura fa millors les persones és conviure amb l’art, la literatura, la festa patrimonial i les arts escèniques diàriament i gairebé sense adonar-se. I a Tarragona això ja és una realitat. Fa molts anys que nombroses entitats culturals impregnen la ciutat d’aquest esperit i també fa molt de temps que l’Ajuntament recolza aquestes iniciatives i n’impulsa de noves.

I aquesta eclosió parteix principalment de l’Any de la Capitalitat de la Cultura Catalana, que vam viure el 2012, on va néixer el projecte del Banc de la Cultura i on des de l’Ajuntament es van definir els eixos estratègics de ciutat. Durant aquest 2013 hem començat a veure els primers fruits d’aquest projecte, hem posat en marxa un nou equipament cultural, com és el Teatre Tarragona, que estem convençuts que ha portat molta més gent al teatre, són 67.000 les persones que han gaudit d’una funció o altra; i així mateix hem donat resposta al futur del Centre d’Art de la ciutat.

Un aspecte estratègic és que, coincidint amb el Banc de la Cultura, ens hem fet visibles a la xarxa i hem impulsat un projecte 3.0 que ens ha situat al capdavant de la innovació en noves formes d’acostar la cultura a tothom i de plataformes de creació. Concretament, som líders en una nova aplicació d’Agenda Cultural per a dispositius mòbils, que des del passat mes d’abril i fins avui ha arribat a 10.000 descàrregues i mantenim uns 6.000 seguidors diaris a través de facebook, twitter i instagram, arribant als 10.000 només durant els deu dies de Santa Tecla.

Per tot això i molt més, podem dir que enguany ha estat un any d’inflexió per la cultura tarragonina. Hem hagut de superar moments complexos, adaptar-nos a circumstàncies econòmiques difícils i replantejar alguns projectes, però finalment hem tirat endavant i encara amb més força. Junts hem arribat a ser presents en el dia a dia dels tarragonins i tarragonines però que també hem fet capital i país, hem rebut reconeixement i prestigi amb la programació musical de la Festa Major, amb la preestrena d’un film 100% tarragoní, amb les diades castelleres, etc… entre altres cites ineludibles.

I amb aquest destacat escenari afrontem el 2014, on tornarem a excel·lir amb els quatre eixos estratègics de ciutat, com són Tàrraco Viva, amb la commemoració dels 2.000 anys de la mort de l’emperador August; el Festival de fotografia SCAN, lligat a l’impuls del Centre d’Art; el Concurs de Castells, que enguany arribarà al seu 25è aniversari i tindrà la participació de 42 colles i se celebrarà en tres dies –amb el concurs7 de Torredembarra-; i com no pot ser d’una altra manera, també excel·lirem amb la nostra destacada festa major de setembre, Santa Tecla.

Article publicat a Més Tarragona

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales