>Tarragona, aixequem el nivell del debat amb sentit comú

>Ja ho deia la meva avia, “a río revuelto, ganancia de pescadores”. Això és el que pot passar si no posem una mica de sentit comú i de seny en el debat sobre el nom de les infraestructures del territori i en la defensa de Tarragona, com identificador principal de tot una àrea metropolitana, d’una demarcació, d’unes comarques, del “camp” (si volem fer-ho extensiu), de la província… Tarragona, amb totes les lletres, un nom bimil.lenari, amb història, amb el qual se senten identificades 888.895 persones (INE 2009) i 183 municipis.

Entenc que hi hagi reaccions airades de ciutats veïnes, com Reus, quan es replantegen qüestions com el nom de l’aeroport. Qüestions, dit sigui de pas, que tenen per objectiu ampliar i fer entrar en la normalita una situació que trenca amb la dinàmica habitual d’aquest tipus d’infraestructures. Fa pocs mesos que s’ha inaugurat un aeroport nou a la província veïna de Lleida i es diu Lleida-Alguaire, agafant els dos noms que l’identifiquen, el de la capital i territori, i del municipi que l’acull. En cap cas Tarragona ha plantejat eliminar la paraula Reus de la nomenclatura de l’aerport, simplement situar molt millor la infraestructura, donar més visibilitat al territori, com pertoca. El nom de les coses és important. Com deia el company de consistori, Joan Aregio, fa pocs dies en el ple no és el mateix Sergi que Sergio. Diria més, tots coneixem amics que de seguida que la Constitució ho va permetre van canviar-se el nom del castellà al català.

El nom, doncs, és important. No és un debat “absurd” com diuen alguns, ni “estéril”, com comenten uns altres, ni “poc important”, com també he sentit. És simplement aplicar el sentit comú en aquest cas i en tots els casos d’infraestructures supramunicipals de Tarragona. Actuals, com l’aeroport, i les futures.

Sentit comú, és el que simplement s’ha d’aplicar…És fàcil fer d’això una qüestió d’honor entre ciutats, intentar buscar simpaties del “petit contra el gran”, fer demagògia amb altres interessos aprofitant aquest debat. Crec que sabem fer-ho millor, que som capaços d’aixecar el nivell de debat i no generar confusió ni “ríos revueltos”. Simplement aplicar el seny i fer el que cal en favor de tot un territori, que està format per molts municipis i que des de fa dos mil anys es diu TARRAGONA.

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales