>TAC 12, sentiment de Camp de Tarragona

>

ARTICLE ENVIAT A TOTTARRAGONA
Molt que em pesi, som una ciutat on de vegades tinc la sensació que patim certs complexos, mirem amb por el que fan municipis veïns i desconfiem de les nostres pròpies capacitats. Crec que hem de canviar aquest sentiment d’inferioritat i per això declaro que hem de treure pit i sentir-nos molt orgullosos d’haver col·laborat a posar en marxa un model únic pioner a Catalunya i Espanya. Es tracta de la col·laboració entre un mitjà públic, la TDT del Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà, i una universitat pública, la Universitat Rovira i Virgili. La presentació d’aquest acord, ahir, ha estat també la visibilització de la posada en marxa d’un projecte també innovador a les nostres comarques i que esdevindrà una eina fonamental per fomentar el sentiment de pertinença al territori, impulsar la cohesió social i la cooperació territorial. Un projecte que marca lideratge amb la mirada alta.

Per primer cop, doncs, les nostres comarques, les centrals del Camp de Tarragona tindran una televisió pública, que iniciarà emissions l’11 de setembre, que s’anomenarà TAC12. El nou canal potenciarà un model eminentment informatiu de servei públic, per tant de servei als ciutadans dels set municipis, des de la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial.

La direcció i la gestió, tant tècnica com a política, de TAC12 és del Consorci Tacoalt (Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà) presidit actualment per Tarragona. EL gerent és precisament el periodista tarragoní Xavier Abelló i en breu també s’incorporarà un director de continguts, que se sumarà al director tècnic ja en actiu. El pes més important, el tindran els informatius i a tal efecte s’ha convocat un concurs públic on s’ha fet un informe d’un comitè d’experts externs que finalment ha decidit que la millor proposta era (i així s’ha aprovat) la de la UTE formada per Iniciatives de TV, Mediaframe (Tarragona) i Procrea (Valls), totes elles empreses de la demarcació de Tarragona, del territori.

Un dels membres de l’UTE, Iniciatives de Televisió, gestiona actualment Canal Reus, i per tant segons contracte TAC 12 podrà fer servir tot el seu arxiu, que compta amb nombroses imatges dels darrers 15 anys de la majoria dels ajuntaments consorciats. Els qui ens dediquem o ens hem dedicat al periodisme sabem que no és el mateix començar un projecte amb arxiu que sense, especialment si parlem d’arxiu audiovisual. Per la qual cosa aquest és un bon acord, tenint en compte a més que des de Reus no es podrà utilitzar el nostre arxiu ni els mitjans destinats a TAC12.

El conveni de col·laboració amb la Universitat permetrà, a més, compartir equipaments i aportar valor en ambdós sentits. Per tant, TAC12 és un model que busca en tot moment l’optimització dels recursos públics i que vol contribuir al desenvolupament de les indústries culturals del territori, especialment les audiovisuals. Això vol dir llocs de treball directes i indirectes. Una gran novetat és, així mateix, que el model permet mitjançant el web una personalització de la informació per cada ajuntament i municipi des de la tecnologia IP. Per tant, garanteix la informació local a la vegada que es construeix un canal territorial. També suposa una gran millora i estalvi pels ajuntaments membres en l’àmbit de la comunicació local via Internet.

Més enllà d’aspectes tècnics, vull destacar que totes les decisions del Consorci s’han pres per unanimitat, qüestió especialment important tenint en compte que el conformen set ajuntaments de diferents colors polítics: Tarragona, Valls, Constantí, Torredembarra, Salou, Montblanc i Vila-seca. S’hi suma el fet que tres d’aquests set ajuntaments han patit mocions de censura amb canvis d’equip de govern en aquest any, que han fet que els alcaldes que van signar l’acte de constitució ara fa quasi un any no siguin tots els mateixos que ahir van presentar el canal. Les circumstàncies polítiques són, doncs, complexes. És per això que el Consorci Tacoalt és tot un exemple de consens, cooperació territorial i de priorització dels objectius col·lectius en favor dels ciutadans de Camp de Tarragona.

Finalment, crec adient remarcar que les infraestructures, la mobilitat i altres són elements fonamentals per generar xarxa, per crear identitat de territori. L’autovia Tarragona-Montblanc o el Trancamp ens aproparà en temps i les distàncies seran cada cop més curtes. Però la comunicació també és un element cohesió igual d’important. És per això, que tinc el convenciment que la aposta per una televisió pública territorial amb vocació ser servei i de generació d’identitat és fonamental i estem treballant amb aquest objectiu des de l’humilitat de ser un projecte nou però amb la fermesa de tenir clar quin és el camí que hem de fer entre tots. I des de l’Ajuntament de Tarragona, que actualment assumeix la presidència del Consorci, estem liderant (ara sí, sense complexos).

Begoña Floria
Presidenta del Consorci Tacoalt

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales

One thought on “>TAC 12, sentiment de Camp de Tarragona

  1. josep m. Vallès says:

    >Enhorabona per la gestió que esteu fent de tot aquest nou mon digital que s'acosta, en el model politicament participatiu i en els continguts, amb l'associació amb els actors principals que tindra aquesta obra magna, la de transmetre la realitat, formar i informar als ciutadans del Camp
    salutacions, jmvallès

Comments are closed.