>TAC 12, la televisió pública de Tarragona

>ARTICLE PUBLICAT AL MES TARRAGONA

Visió de futur, imaginació, consciència de territori i optimisme. Aquestes són els quatre elements que han fet que el model de la TDT de proximitat a Tarragona sigui un projecte d’èxit, innovador i que ha donat la volta a truita oferint una mirada positiva al voltant d’una qüestió, l’encesa digital televisiva, que ha generat fins ara alguns dubtes. El 14 de setembre de 2009, dia de la posada en marxa del canal TAC-12, ha esdevingut, doncs, un dia històric al nostre territori. Les tres comarques centrals del Camp de Tarragona compten per primer cop amb un canal televisiu de proximitat de caràcter públic i han passat de ser cueres en matèria d’indústria i producció audiovisual a agafar el lideratge cap a un nou model que permetrà assumir els reptes de futur, amb canvis tecnològics i de mentalitat de consum que requereixen d’una capacitat d’adaptació molt alta.

La informació és motor de canvi, és un dret fonamental dels ciutadans i un deure de les institucions. I la ciutat de Tarragona ha volgut liderar aquest projecte, en el que també hi són Constantí, Valls, Vila-seca, Torredembarra, Montblanc i Salou, amb responsabilitat, consens i respecte. He de recordar,a més, que hem posat en marxa un model únic pioner a Catalunya i Espanya. En refereixo en concret a l’acord de col·laboració entre un mitjà públic i una universitat pública, la Universitat Rovira i Virgili, de forma que els estudis de comunicació audiovisual podran oferir als seus alumnes pràctiques en un mitjà en marxa (seguint el mateix model que els hospitals universitaris) i TAC-12 podrà compartir equipaments i optimitzar els recursos públics. L’acord aporta valor en els dos sentits.

És important destacar, així mateix, que totes les decisions del Consorci s’han pres per unanimitat, qüestió especialment important tenint en compte que el conformen set ajuntaments de diferents colors polítics. S’hi suma el fet que tres d’aquests set ajuntaments han patit mocions de censura amb canvis d’equip de govern en aquest any, que han fet que els alcaldes que van signar l’acte de constitució ara fa quasi un any no siguin tots els mateixos que ahir van presentar el canal. Les circumstàncies polítiques són, doncs, complexes. És per això que el Consorci Tacoalt és tot un exemple de consens, cooperació territorial i de priorització dels objectius col·lectius en favor dels ciutadans de Camp de Tarragona.

Finalment, crec adient remarcar que les infraestructures, la mobilitat i altres són elements fonamentals per generar xarxa, per crear identitat de territori. L’autovia Tarragona-Montblanc o el Trancamp ens aproparà en temps i les distàncies seran cada cop més curtes. Però la comunicació també és un element cohesió igual d’important. És per això, que tinc el convenciment que la aposta per una televisió pública territorial amb vocació ser servei i de generació d’identitat és fonamental i estem treballant amb aquest objectiu des de l’humilitat de ser un projecte nou però amb la fermesa de tenir clar quin és el camí que hem de fer entre tots. I des de l’Ajuntament de Tarragona, que actualment assumeix la presidència del Consorci, estem liderant (ara sí, sense complexos).

Begoña Floria

Tinent d’alcalde de Comunicació, Participació i Societat de la informació

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales