Reivindico el dret a ser criticada!

No m’agraden que em critiquin, com suposo que a ningú. Tot i això, des de fa quatre anys, quan vaig decidir donar el pas a la política formal, a la primera línia com a regidora de l’Ajuntament de Tarragona, vaig saber que aquesta era una part de la feina inevitable i necessaria, un element més del debat i de la confrontació de projectes i de idees habitual entre formacions polítiques i també entre els blocs de govern i oposició.

Les dones en política, d’igual manera com els homes, podem criticar i ser criticades. Sempre, evidentment, en el marc del respecte i la focalització en les accions i en les idees, mai en les persones. No és mateix dir que el PP fa política “carronyera” quan utilitza l’atur o la immigració com a eines de desgast polític, que titllar un representant concret del PP de “carronyer” o “alimanya”. No és el mateix. Com no és el mateix dir que qui és tarragoní o se sent tarragoní no hauria de criticar que l’alcalde vagi a Reus a defensar els interessos de Tarragona, que dir que algú no els defensa perquè no és tarragoní de naixement. No és el mateix. En aquest darrer punt, em refereixo a la candidata de CiU, Victoria Forns.

De fet, ella mateixa utilitza la crítica de forma continuada. En un dels darrers plenaris va qualificar l’alcalde de fracassat i mentider, i ningú la va acusar de dur a terme un atac personal perquè vam contextualitzar la seva extralimitació en la calor del debat. Dit això, és un fet objectiu que la sra Forns critica, però lamentablement considera que no hi ha dret a que un altre faci el mateix respecte a ella. És més, qualsevol cosa que diu l’alcalde respecte a la seva persona la qualifica de “masclisme” i de “desqualificació personal.”  I he de dir que si hi ha un polític a Tarragona que ha demostrat el seu respecte envers les persones en general, i cap a les dones en particular, aquest és l’Alcalde Ballesteros. Per tant, encara resulta més increible l’actitud de la sra. Forns i l’ús que fa del fet de ser una dona.

No anem bé. La dona que en política s’empara en la seva condició femenina per a evitar les crítiques està adoptant una actitud que, de fet, fomenta el masclisme.  És una actitud victimista, que no ens ajuda gens a les dones que volem realment la paritat i ser respectades per ser persones no pel nostre sexe, també en política.

Aquesta setmana, durant la qual hem commemorat el Dia Internacional de les Dones, vull reivindicar el paper de les dones polítiques. Com diu Mila Arcarons, companya socialista i política excel·lent, les dones polítiques som persones independents, cultes i formades, autònomes i amb capacitat de lideratge, I (afegeixo) volem tenir el dret a ser criticades.

 

Begoña Floria, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona

Article publicat a Més Tarragona

 

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales