Referèndum? Encantats de la vida!!! (Eleccions USA II)

Vot McAuto. Aquest és el nom amb el qual he batejat una de les fotografies que més impacte estan generant aquests dies quan ensenyo imatges gràfiques del meu viatge a Estats Units dins del programa US Elections, convidada per la Ambaixada d’EUA per conèixer de primera mà el sistema electoral nord americà. Va ser un dels moments més impactants, quan vaig poder comprovar que al comtat de Pinellas (Florida) només cal arribar amb cotxe fins a la porta de l’oficina Electoral i, sense baixar del vehicle, lliurar el sobre als voluntaris que s’encarreguen de posar-ho dins del contenidor electoral que fan servir com a urna. No cal identificació, les dades ja es validen després. I també després es valida que la butlleta de votació es perfectament vàlida amb un complex sistema de control i comptatge automàtic de vots.


A primera vista, sembla que es simplifiqui el vot. De fet, resulta molt més fàcil que a Espanya portar la butlleta perquè tens sis dies per fer-ho i modalitats com la del “Vot McAuto” que resulten molt còmodes. Tot i això, la cosa no és tan fàcil, ni a Florida ni a molts altres Estats (cadascú té el seu propi sistema). En concret em va sorprendre molt que la butlleta de votació sigui tan àmplia i tan complexe que segons ens va explicar Deborah Clark, la supervisora de les Eleccions al comtat de Pinellas, una persona triga 20 minuts com a mínim en poder omplir-la tota. Votes el president, el vice-president i una trentena d’aspectes més, des del Sheriff del Comtat a desenes d’esmenes a la Constitució de Florida. És a dir, un referèndum múltiple aprofitant les eleccions presidencials. Ens ho podríem plantejar a Catalunya? I no em refereixo a votar sobre independència si o no, si no sobre si volem un model públic o privat d’hospitals (sembla que CiU privatitzarà el Clínic de Barcelona si guanya les eleccions), o sobre garantir el finançament de l’ensenyament públic, o si retallem en despeses de representació a l’estranger.

El tema dels 20 minuts i de la complexitat de la butlleta té, però, la part negativa. És més complicat votar per aquells sectors ciutadans amb menys formació, que també n’hi ha. De fet, es comentava en alguns cercles que en els estats republicans s’han posat moltes traves al vot de classes més populars, sobretot a través de dificultats en el registre previ necessari per participar en les eleccions. En tot cas, avui queda clar que la participació és determinant en el resultat d’aquesta nit. 

Cal dir, també, que a Florida el sistema de comptatge mecànic de vots funciona només des de 2006. Es va aplicar a partir de la polèmica del 2000 (tan present en aquestes eleccions), quan el comptatge era a ma i els tribunals van donar el triomf a Bush.

Per cert, el tema del vot electrònic, famós a casa nostra perquè ho fa una empresa catalana, em va semblar que encara és molt anecdòtic. De fet, ens van informar que a Florida només podien votar per correu electrònic els militars desplaçats o ciutadans nord americans. Potser en altres estats sí que és possible.

 

 

 

 

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales