No és el mateix dir “ximple” que “això que fas és una ximpleria”

Crec que mai s’han fet tants debats de candidats com en aquesta campanya, i he de dir que això és un element que honora la política local perquè penso que precisament són les idees, la confrontació de projectes i el debat positiu els que construeixen una societat més democràtica, crítica i conscient del que ens hi juguem com a col.lectivitat. Crec, però, que és molt millorable el to dels debats. Ho dic perquè he sentit comentaris molt lamentables en alguns casos que penso que no sumen a que la ciutadania s’interessi pel que diem, perquè acabem convertint determinats foros en una picabaralla poc exemplificadora.

Jo sempre he tingut molt clar que no és el mateix dir-li a algú “ximple” que referir-si dient “això que has fet és una ximpleria”, i és aquí on està la diferència. Jo puc ser molt crítica i molt dura debatent, però mai entraré en una desqualificació personal i tinc darrera meu una llarga hemeroteca i videoteca per demostrar-ho.

Quan dic que el PP fa política carronyera quan utilitza l’atur i la immigració com a catalitzadors per guanyar vots amb arguments viscerals i demagògics, no dic que el candidat tal o pasqual sigui carronyer. Ni quan dic que em sembla una irresponsabilitat de la candidata de CiU fer entrar en campanya els Jocs del Mediterrani o la Llei de Vegueries, en refereixo al fet, no pas dic en cap cas que la candidata sigui una irresponsable.

Dir mentider directament a l’alcalde, o assegurar que Ballesteros pateix “una degradació intel·lectual” com he hagut de sentir avui a una tertúlia radiofònica per part d’un candidat contrari que no esmentaré perquè tampoc vull fer més sang, em sembla fora de lloc i poc respectuós. La política no és la vida. El polític és també persona, i cal diferenciar entre les dues coses o si no tots plegats prendrem mal.

Confio que el final de campanya assoleixi nivells de respecte dels quals tots plegats ens sentim més orgullosos.  Els tarragonins i tarragonines ens ho agrairan.

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales