Mobilitat sostenible, tu també tries!

La Setmana de la Mobilitat Sostenible va néixer fa 14 anys per iniciativa europea com una eina per fomentar els modes de transport menys contaminants. Es tractava d’una campanya de sensibilització dirigida als responsables polítics i als ciutadans sobre les conseqüències negatives que té l’ús irracional del vehicle privat en les ciutats.

 

Aquest ús excessiu està provocant greus conseqüències: contaminació atmosfèrica i acústica, ocupació visual, estrès, deteriorament de la salut pública pels agents contaminants, inseguretat vial pel volum del trànsit, autonomia reduïda de la població de menors i de les persones amb mobilitat reduïda, i la reducció d’espais per a l’oci i la convivència.

 

La responsabilitat política i el compromís amb la salut mediambiental i de la població ha fet que a moltes ciutats a tot Europa es posin en marxa els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible. Tenen per objectiu reconciliar les necessitats de mobilitat dels ciutadans amb la qualitat de vida i el medi ambient, sense que això suposi reduir el potencial de desenvolupament ni limitar el dret de les persones a un transport de qualitat.

 

Els governs municipals juntament amb les diferents administracions amb responsabilitat sobre l’àmbit real de la mobilitat al territori treballem coordinadament amb l’objectiu d’aconseguir un ús racional de l’automòbil mitjançant una major educació viària, noves polítiques d’estacionament i prioritzant un transport públic de qualitat.

 

Però no hem d’oblidar que la millora de la mobilitat actual només és possible a partir d’un contracte social que, més enllà d’interessos econòmics i polítics, aposti per la sostenibilitat, la seguretat i l’accessibilitat universal. Cal canviar el concepte de mobilitat, amb voluntat política, amb informació i conscienciació. La campanya Millor mou-te…a peu, en bus, en bicicleta se suma, modestament, a l’objectiu comú europeu d’aconseguir la complicitat ciutadana per fer les ciutats més sostenibles. De fet el lema de la campanya europea d’enguany ha estat “un carrer millor és la teva elecció”.

 

Aprofitem la reflexió de la setmana de la mobilitat que just acaba per prendre consciència de la problemàtica i prendre un paper actiu per canviar-la.

Article publicat a Més Tarragona

 

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales