L’art de proposar. Difícil, eh!

Un dels elements fonamentals que caracteritzen la societat actual és la integració de la tecnologia en les nostres vides, que gràcies a l’ús d’aplicacions mòbils cada vegada és més senzilla i àgil. Les noves generacions han evolucionat cap a una habilitat relacional que ja és innata i les aplicacions i xarxes permeten aproximar a persones amb interessos comuns aconseguint superar les organitzacions tradicionals cap a una microsegmentación de les necessitats.

 

Aquests escenaris estan revolucionant els sistemes de governança de les ciutats i exigeix noves demandes i nous actors, on cada vegada és més difícil dibuixar interlocucions seguint els patrons tradicionals d’associacions i entitats. Representa una junta de veïns a tots els habitants d’un barri? La denominada societat civil organitzada és la veu real d’una determinada comunitat? Són preguntes amb resposta complexa.

 

De fet, els mecanismes de relació fins ara útils, han quedat en bona part obsolets. Les xarxes socials, com twitter o Facebook, i les aplicacions dels telèfons intel·ligents, com el whatsapp o telegram, obren espais d’interacció a qualsevol moment o lloc i dilueixen les representacions diversificant fins a l’infinit la capacitat de conversa i arribant al màxim detall en la reivindicació col·lectiva.

 

La ciutadania vol conversar, proposar i ser testimoniatge actiu de l’esdevenir del seu entorn. Les mirades són múltiples, les propostes constants i els circuits són multicanal, el virtual no ha substituït al presencial se superposa i complementa. Però alhora és un context de ritme espasmòdic, de vegades volàtil i fràgil, i en ocasions efímer i superficial. El gran repte és, doncs, trobar mecanismes per donar consistència a aquestes noves dinàmiques.

 

Ha de guanyar la democràcia, i la formació és un element fonamental. En definitiva, el repte és aconseguir que l’art de proposar tingui la suficient solidesa per donar sentit a aquesta governança i les dinàmiques d’acció social i política siguin realment efectives per transformar els entorns en què vivim en positiu. No és tasca fàcil.

 

Begoña Floria

Portaveu del Govern de Tarragona

Article publicat al Diari Més Tarragona

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales