>L’àrea de Participació reforça la política de proximitat en el primer any de govern progressista

>

NOTA DE PREMSA

L’impuls de les jornades participatives, la comunicació directe amb l’alcalde i la millora dels centres cívics han estat els principals eixos

La tinent d’alcalde de Comunicació, Participació i Societat de la Informació, Begoña Floria, ha presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de les principals actuacions dutes a terme a l’àrea de Participació ciutadana en el primer any de govern.

Floria ha apuntat, de manera clara que “amb el Pacte de Govern de fa un any ja ens vam comprometre a una pràctica de govern participativa, dialogant, i oberta a la resta de forces polítiques i al conjunt d’elements socials, econòmics, culturals i cívics de la ciutat”; i des d’aquest objectiu, “s’ha complert amb escreix amb els nous àmbits de treball que hem impulsat des de l’àrea de Participació”.

“Amb un any hem pogut demostrar un canvi radical del model, per primer cop a Tarragona, un model de ciutat progressista, més dialogant, més equilibrat i més Participatiu”, ha reiterat la consellera. “Aquest canvi també significa més transparència i més participació, una proximitat que ha fet que els tarragonins hagin sentit com a propis els afers que en aquesta casa tractem, que seran molts i molt importants per a la seva vida i per la vida de la ciutat”.

Visita al Centre Cívic de Torreforta

Davant d’això, la consellera ha apuntat vuit grans eixos que des de la nova àrea s’han cobert i es volen seguir potenciant. En primer lloc ha estat rellevant la posada en marxa de l’àrea i suport a les conselleries, amb el Pla de Participació del POUM; fet a través de les jornades i trobades als diferents centres cívics de la ciutat; també s’ha potenciat el canvi de dinàmiques de les conselleries i suport en aquells processos que volen engegar de contacte amb el ciutadà, com el Pla de Mobilitat de la Part Alta, l’Agenda 21, etc.

Seguint en aquesta línia, des de l’àrea de Participació també s’ha impulsat una nova xarxa de representació ciutadana, que és la creació dels regidors de zona i que segueix amb la política de proximitat que des de l’Ajuntament s’ha propugnat des del primer dia; així com també i exclusivament amb l’alcalde com són les diferents eines de comunicació: el mail directe –que ha rebut 584 mails, el 95% dels quals respostos-, el xat i els programes de Tarragona Ràdio i Canal Català TV, mensuals.

Davant d’aquesta realitat, que és la creació de nou d’una àrea, al llarg del primer trimestre de l’any vinent es durà a terme una diagnosi participativa, que ara és en curs d’adjudicació; per finalment elaborar un Pla Director de Participació Ciutadana en els propers dos anys. Altres temes en elaboració projectats per aquesta àrea són la creació de nous consells sectorials i assessors. Actualment ja s’ha creat el consell Assesor del Territori i recentement s’ha aprovat el Plenari la Creació del Senat Tarragoní.

La consellera Begoña Floria, també ha apuntat com a un dels vuit eixos principals de l’àrea, la incorporació a xarxes supramunicipals de reflexió, anàlisi i innovació al voltant de la participació ciutadana; que inclouen el programa d’Innovació Democràtica coordinat per la Generalitat i les Jornades i cursos oberts als ciutadans.

En aquest sentit, s’han organitzat tres grans jornades amb una important repercussió i amb la col·laboració dels regidors implicats, com són la dels Centres Cívics amb gairebé 200 participants, les informatives del POUM amb 300 i les de Participació Fundació Segle XXI, 20 persones. D’altra banda, s’ha participat a la comissió organitzadora àrees d’Innovació Democràtica que es faran a Barcelona i la participació amb al URV (conjuntament amb l’àrea de Polítiques d’Igualtat) en el postgrau de Participació del Departament.

I finalment i no menys important, s’ha fet un impuls als Centres Cívics com a equipaments fonamentals de proximitat, cohesió i de dinamització social amb un pla de xoc de Manteniment i conservació amb 145.000 euros i un pla d’inversions, en el que ja s’ha previst la instal·lació d’un ascensor de Bonavista i els finestrals del centre cívic de Torreforta.

Tarragona, 28 de maig de 2008

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales