La Tarragona que avança

Quan el passat mes de novembre, l’alcalde Ballesteros va avançar el projecte d’implantació del bus totalment gratuït a Tarragona, algunes veus pessimistes -les mateixes de sempre- van córrer a titllar la idea de poc realista, d’irrealitzable i d’inassolible. Ara comença a ser una realitat i serà una mesura valenta, innovadora i social, que transformarà la ciutat perquè permetrà avançar per una Tarragona de tothom i per a tothom.

 

Han estat mesos de molta feina però el projecte ja és una realitat. El passat 28 de gener de 2019 vam posar en marxa la primera etapa d’aquesta iniciativa pionera al país i que ens ha de permetre, als tarragonins i tarragonines empadronats a la ciutat, viatjar de manera totalment gratuïta amb l’autobús urbà. Tal i com va avançar l’alcalde, aquesta gratuïtat arribarà l’any 2022. Dilluns comencem amb un descompte anual del 25% anual sobre tarifa dels abonaments.

 

Aquesta millora de caire social arriba a Tarragona per ampliar i universalitzar una idea sorgida ja fa anys, i que fins ara permetia a escolars, jubilats i pensionistes viatjar sense cost amb  el transport públic a Tarragona. Ara, ampliem aquesta bonificació social a tothom, sempre i quan estigui empadronat a Tarragona. És l’evolució lògica d’una política social que contempla la mobilitat com una inversió pel bé col·lectiu.

 

Es tracta d’una mesura molt estudiada, molt avaluada i molt valorada abans de la seva posada en marxa. És, per tant, un projecte realista, realitzable i assolible. Tant, que ja el tenim aquí. Cal recordar que, a més del descompte i posterior gratuïtat que gaudiran els usuaris de l’Empresa Municipal de Transport de Tarragona (EMT), el projecte va molt més enllà. Inclou la renovació de la flota d’autobusos urbans.

 

De fet, en tenim tres d’articulats que ja hem adquirit i que començaran a circular per Tarragona durant aquest primer trimestre de l’any. A més, enguany en comprarem 8 més, i la inversió es mantindrà fins al 2022 amb l’adquisició de sis busos cada any. Així, arribarem a l’any de la gratuïtat total del bus urbà amb una flota de 29 nous vehicles, que ens permetran estalviar combustible i temps de taller i, per tant, beneficiar l’economia municipal i el medi ambient.

 

També estalviarem temps als passatgers, amb un servei més àgil i eficient que implica la reordenació de línies i la creació de la nova estació central a l’actual aparcament de Battestini, així com la reordenació del trànsit a l’Avinguda Roma.

 

Tot plegat s’emmarca en un projecte de ciutat i per a la ciutat. Un projecte que persegueix l’objectiu i la voluntat consistorial -així com la nova política de l’EMT- de crear un model de mobilitat més sostenible, més social, més tecnològic, mediambientalment millor, amb reordenació urbanística i amb un millor servei al ciutadà. L’objectiu final és que el transport urbà municipal esdevingui el motor de canvi que permeti la transformació de la ciutat.

 

Es tracta d’una autèntica revolució i modernització del transport públic, però que va molt més enllà i que, sens dubte i entre tots els habitants de Tarragona, ens permetrà moure la Tarragona que avança.

 

ARTICLE PUBICLAT A DIARI DE TARRAGONA

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales