Junts contra les addiccions a les noves tecnologies.

Les noves tecnologies han revolucionat la societat, s’han convertit en un element imprescindible i han transformat profundament alguns dels hàbits més bàsics. Hem adaptat la tecnologia a qualsevol acció de la vida diària, com escollir un restaurant, trobar un lloc al mapa, guardar la llista de la compra, o qualsevol tipus de comunicació. Les tecnologies faciliten la vida, sempre que estiguin al servei de les persones, i no a la inversa. La tecnologia es desenvolupa a un ritme vertiginós, però és en benefici de tots aprendre a treure’n el màxim profit. Treballar l’ús responsable i saludable de les noves tecnologies entre els joves és un element clau en l’educació contemporània però, sovint, els mateixos educadors ens veiem mancats de recursos amb els quals treballar.

Un dels pilars de la tasca de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City és reflexionar sobre quin és l’ús més eficaç de la tecnologia a l’hora de facilitar la vida diària a la població. I és que, malgrat que passi desapercebuda, l’addicció al mòbil i les tauletes entre adolescents és un problema creixent; i és la nostra responsabilitat posar-hi remei.

En aquest sentit, la Fundació s’ha implicat activament en la celebració del II Workshop Planet Youth, el programa contra les addiccions de l’Ajuntament de Tarragona. Així, entre tots hem reunit esforços per celebrar una jornada doble dedicada a reunir els principals experts europeus i idear tàctiques per crear entorns més saludables pels joves. En aquest marc se celebrarà el VI Fòrum Smart, una trobada de professionals que debatran sobre les eines de les quals disposem per convertir les noves tecnologies en una eina útil, i no en un problema.

La Fundació, amb la col·laboració de l’Autoritat Portuària, es comprometen amb la ciutadania, posant sobre la taula una problemàtica nova en la nostra societat i enfrontant-la de cara, amb l’objectiu de trobar solucions comunes.

L’estudi de l’addicció a les noves tecnologies es troba en una fase gairebé experimental, i és que hi ha moltes teories sobre les millors maneres d’evitar-la o de superar-la, però el marge de temps per aplicar-les i veure’n els resultats és limitat. A més, una vegada un element tecnològic es consolida en l’àmbit social, immediatament evoluciona, es transforma i avança. Seguir el ritme de les noves tecnologies no és fàcil, però és el nostre deure, públic i privat, acompanyar els més joves en l’aprenentatge per una utilització sana i empoderada.

Aquest és un repte que prenem com a territori, i que ha de crear sinergies entre els diferents agents actius de la societat. Al Fòrum Smart participaran experts d’arreu d’Europa precisament amb aquest objectiu, explicar les iniciatives d’èxit arreu del continent que han assegurat una davallada de les addiccions entre adolescents. Islàndia ha liderat la lluita contra l’addicció, amb uns resultats sorprenentment positius, i els seus responsables visitaran la ciutat amb la voluntat de compartir els seus recursos, així com aprendre del que ja s’està duent a terme a Tarragona.

L’administració pública tenim un paper especialment important en aquest camp, i una responsabilitat innegable cap als nostres joves. L’Ajuntament ha desenvolupat diversos programes municipals i la Fundació Smart City ha inclòs la pedagogia i l’educació del concepte Smart entre els seus principals àmbits de treball. La Fundació treballa perquè les noves tecnologies es converteixin en una eina de millora de la ciutat i del territori, que estigui al servei de la ciutadania i, per tant, es preocupa especialment perquè tothom se’n vegi beneficiat, i mai perjudicat.

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales