>Hi havia una vegada una fàbrica que es va convertir en ciutat

>

Article publicat al Butlletí Municipal de Tarragona. Febrer 2010.

Els hi proposo aprofitar un dels solejats diumenges de febrer (d’aquests que ens regala l’hivern a Tarragona) per anar a fer una tranquil·la passejada pels voltants de la fàbrica de la l’Antiga Tabacalera, especialment per la part de darrera, a l’avinguda Vidal i Barraquer. Els hi proposo que fixin la seva mirada i imaginin l’edifici ple de nou de vida, de joves, d’artistes, de ciutadans i ciutadanes que entren, surten, treballen, fan gestions, en gaudeixen…Imaginin un gran parc, y un gran mur verd, fresc, on l’aigua ens acompanya els sentits, amb espais per fer concerts, espectacles audiovisuals, amb itineraris de relax, de moments familiars. Imaginin la transformació de la GRAN fàbrica, que va marcar una època en el passat, que de cop serà CIUTAT, y marcarà una època en el present i en el futur.

D’aquí un any, a principis del 2011, els hi proposaré de nou la mateixa passejada. Perquè tot allò que ara imaginin, serà una realitat. El projecte, que costarà 8 milions d’euros finançats pel Fons Estatal pel Treball i la Sostenibilitat Local del Govern espanyol, s’iniciarà en breu i s’executarà en el termini d’un any. És el primer pas per la gran transformació urbanística de tot l’àmbit de Tabacalera. Un pas important que permetrà construir un gran parc denominat Espai Tabacalera, de 5.900 metres quadrats d’arquitectura, paisatgisme i sostenibilitat que en situarà a l’avantguarda tecnològica. També es modelarà el magatzem número 2, per transformar-lo l’arxiu històric i administratiu municipal, així com el fons fotogràfic, i el magatzem número 1 per crear la Capsa Jove del complex, que donarà cabuda a les dependències de TGN Impulsa, els serveis de joventut de l’Ajuntament i la seu de l’Associació de Músics de Tarragona (AMT).

La transformació de tot l’àmbit continuarà els propers anys, amb el gran Museu Nacional Arqueològic de Catalunya i la gran biblioteca. Abans, també es posarà en marxa el Centre de Creació d’Art Contemporani que ja està en marxa malgrat encara no tingui la seu física construïda.

És un projecte important, que generarà activitat econòmica, creativa, de foment de noves indústries i empreses i d’impuls social, cultural i ciutadà. A més, ens donarà lideratge i majors elements de capitalitat, perquè el paper de Tarragona en el territori també passa per apostes com aquesta, d’equipaments col·lectius que són un referent que supera els límits municipals.

L’alcalde Ballesteros somia Tarragona, planifica i converteix els projectes en realitats. Tabacalera n’és un exemple.


Begoña Floria, portaveu del Grup Municipal Socialista

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales