Gràcies en nom de les nostres platges!

Article publicat a Mes Tarragona
Tarragona té molts patrimonis entre els quals vull destacar per la seva importància la seva gent i les seves platges. Enguany, la suma dels dos han generat de nou un sentiment d’orgull en uns moments en que es difícil trobar elements de confiança i optimisme pel clima general social. Cal posar-ho en valor perquè és un exemple de quelcom que em sembla fonamental, el sentiment de col.lectivitat i de col.laboració mútua entre administracions i societat civil per construir una ciutat i un entorn on viure més just i millor.
El municipi de Tarragona té 17 km de litoral dels quals hi ha 6,5 km ocupat per onze platges. Som la única ciutat costanera del nostre tamany al mediterrani amb una riquesa litoral tan variada, que va des de platges molt urbanes com Miracle o Arrabassada a entorns d’alt valor natural com les cales del Bosc de la Marquesa o la platja Llarga.
Aquesta darrera, la Llarga, és la nostra platja més extensa amb 3 km de llargada i és l’exemple d’aquesta col.laboració necessària per tenir cura del nostre patrimoni social i natural. Un exemple contrastable del que es pot aconseguir ha estat la preservació, aquest estiu, de L’aiguamoll i les dunes a la zona de l’aparcament, sense eliminar pràcticament places pels cotxes. La Generalitat, propietària de l’espai, s’hi ha avingut i la Plataforma Platja Llarga ha col.laborat moltíssim en posar en valor aquesta actuació.
Precisament, sense les tasques de voluntariat de la Plataforma Platja Llarga, el col·lectiu Gata, Mediterrània CiE-Fundació Mare Terra, Aurora, l’Associació de dones de la Móra i altres seria impossible mantenir i cuidar molts trams de les nostres platges i àmbits naturals. La plataforma, juntament amb l’Associació Mediambiental La Sínia, han presentat enguany de nou la candidatura de platges tarragonines als guardons Platges Verges convocat pel Grup Ecologista de Tarragona i l’Ebre d’Ecologistes en Acció de Catalunya (GETE-EeAC). Cala Jovera, Cala Fonda i Roca Plana revaliden aquesta distinció la qual cosa en un entorn de molta pressió urbana és de remarcar.
Les accions de la ciutadania sumen a les actuacions de l’Ajuntament amb la destacable tasca de control de la unitat mediambiental de la Guàrdia Urbana en el litoral, durant estiu i hivern, i el dispositiu de salvament marítim encarregat a Creu Roja i que es du a terme amb un alt nivell de qualitat. La incorporació dels desfibriladors com a millora de l’equipament de socors, enguany, ha permès salvar dues vides de banyistes que van patir parada cardíaca. És quelcom a valorar.
Tenim un litoral que és un dels nostres patrimonis. Queda encara molt de recorregut de pedagogia i conscienciació per millorar les actituds incíviques que encara l’afecten, però la col.laboració voluntària de molts tarragonins i tarragonines en aquesta tasca ha estat i seguirà sent fonamental. El govern de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros hi seguirà apostant. Gràcies en nom de les nostres platges!
Begoña Floria
Tinent d’alcalde de Medi Ambient

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales