Glosa a Olga Xirinacs (tarragonina il·lustre)

Acte lliurament retrat Olga Xirinacs2

La sala dels Tarragonins Il·lustres de Tarragona ha incorporat un nou retrat de dona, el d’Olga Xirinacs, que se suma a l’únic que hi havia fins ara el de la poetessa Maria Josepa Massanés (1811-1887). Com a tinent d’alcalde responable de la comissió de Cultura de l’Ajuntament em sento especialment contenta d’haver estat protagonista d’impulsar que en quest espai d’alt honor per a la ciutat equilibri encara que sigui parcialment la representació femenina, ja que de personatges destacas, a Tarragona, tenim igual homes que dones. Mancar ara incorporar és del Montserrat Abelló, que ho farem en un futur pròxim. De moment ja tenim el quadre de l’Olga, obra de l’artista tarragoní Joaquim Icart i Garcia. El lliurament s’ha dut a terme a terme en un acte sense predecents, al saló de plens de l’Ajuntament, On he estat l’encarregada de glosar la figura de l’homenatjada, text que a continuació relato:


Glosa Olga Xirinacs

El passat dia 11 de maig, l’escriptora i pianista tarragonina Olga Xirinacs va complir vuitanta anys. Moltes felicitats de nou, Sra Xirinacs. És un aniversari notable, no només pel camí recorregut, una trajectòria professional i vital extraordinària, sinó perquè vostè és una demostració de com es pot encarar aquesta etapa de la vida amb plena activitat creativa, nous projectes i, malgrat els ensurts que ha pogut superar, en bon estat de salut.

Diuen els entesos que una part del vigor i l’energia de les persones té a veure amb l’activitat física i intel·lectual, però també amb l’optimisme i la vitalitat que ens genera saber-nos estimats. Olga Xirinacs pot estar segura dels sentiments i llaços afectius…

…de la seva ciutat, que li reconeix el que ha fet per ella;

…del seu país, que la valora i premia triant-la com autora per la Institució de les Lletres Catalanes perquè escrivís el poema commemoratiu del Dia Mundial de la Poesia d’enguany;

…dels escriptors i escriptores, que la respecten;

…de les dones, que guanyem un espai vedat fins ara a la sala dels penjats

…dels nens i nenes de molts indrets que s’enlluernen amb els seus relats.

 

Tot això és el fruit d’una vida brindada a la bellesa, d’un dia rere l’altre abstreta en l’art, en la música, en les paraules. És un dels trets d’Olga Xirinacs, la seva passió per totes les arts.

De tots és conegut que va estudiar la carrera de piano i des d’adolescent pinta per afició. A mitjan dels setanta es va donar a conèixer com a poeta, i va ser guardonada als Jocs Florals i nomenada Mestre en Gai Saber pels Jocs de Barcelona.

Ha publicat molts poemaris, com Botons de tiges grises, Llavis que dansen, que va obtenir el premi Carles Riba, i La muralla. També ha demostrat ser una autora molt fèrtil en el camp de la narrativa, amb una quarantena de novel·les i més de tres-cents contes publicats. Títols com Interior amb difunts, que va ser premi Josep Pla, Al meu cap una llosa, rebent el premi Sant Jordi, La tarda a Venècia o L’home que mossegava les dones.

Deia que tot això és el fruit d’una vida brindada a la bellesa, d’un dia rere l’altre abstreta en l’art, en la música, en les paraules…abstreta, però no absent. No absent de la vida diària, de les persones, dels que la saluden perquè la reconeixen i encara, ella, posa cara sorpresa d’aquesta identificació de persones anònimes, agraïdes de la seva dedicació a explicar històries, del seu lliurament a la nostra ciutat i als qui l’habitem.

Olga Xirinacs va dir en una entrevista recent: “Als vuitanta anys, si és que no ho ha estat encara, un cos es prepara per ser bombardejat”. En el cas de la nostra il·lustre tarragonina, bombardejat d’agraïments i reconeixements dels seus conciutadans.

Els tarragonins i tarragonines li retem aquest homenatge perquè ella, una dona tarragonina, ens significa. Representa la nostra parla, la nostra manera de ser a Catalunya i el món. És la nostra correspondència i és de llei i obligació.

 

 

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales