>Els federalistes, els més emprenyats

>He tingut temps per reflexionar llargament sobre el que està passant aquests dies a Catalunya. Sobre el perquè finalment vaig decidir assistir a la manifestació del 10j, malgrat tenir els meus dubtes inicials. Sobre quin és el missatge que hem de donar a la ciutadania catalana.

Només veig un camí a seguir, ser clars i contundents per fer sentir allò que defensem els socialistes, sense entrar en dinàmiques que no són ni han estat mai nostres, i aquesta defensa ha de ser argumentada i senzilla. Volem una Espanya federal. I és per això, precisament que, com ha dit avui Miquel Iceta al Parlament de Catalunya, els federalistes som qui, en el fons, estem més indignats per la sentència del Tribunal Constucional sobre l’Estatut.

Iceta ho diu molt millor que jo:

“El fet que el Tribunal Constitucional hagi decidit modificar allò que va acordar el Parlament de Catalunya amb el Congrés dels Diputats i el Senat, que va ser aprovat per majoria absoluta de les Corts Generals i que va ser ratificat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, ha tornat a posar sobre la taula una qüestió ben delicada: l’encaix de Catalunya a Espanya. I posa de manifest una clara regressió política que pretén consagrar una interpretació restrictiva del pacte i del text constitucionals. I això té conseqüències polítiques que van molt més enllà del contingut concret de la sentència. Unes conseqüències que expliquen el per què els federalistes estem, en el fons, més indignats que altres per aquesta sentència. La sentència sembla voler arxivar per sempre la via federal. Deixaria viva la via autonomista, sobiranista o independentista però diria que el federalisme a Espanya no hi cap. I nosaltres no podem acceptar-ho, no podem admetre que la seva sentència impliqui la fi del nostre projecte polític ni la mort dels nostres ideals.”

Crec, en qualsevol cas, que la via és parlar cada cop més clar sobre la Espanya federal que volem. Crec que la via és evitar que ens contaminin determinats debats, i que sembli que els que més cridin semblin la majoria. Crec que totes les postures són respectables, però que separar-nos d’Espanya no és la via ni es correspon amb el que jo entenc que ha de ser el projecte de país dels socialistes catalans.

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales