Cuide’m l’espai públic de Tarragona

Llegia fa poc que una de les formes d’avaluar el grau de desenvolupament social, cultural i econòmic d’una ciutat és la qualitat del seu espai públic. En ell, reflectim una determinada manera d’entendre la societat en que vivim, si és civilitzada, solidària i justa, perquè s’ocupa del benestar de tothom i de generar oportunitats per a la majoria, o bé si és despiadada i empobrida, perquè transforma el carrer, la “cosa pública” en quelcom lleig, decrèpit, desordenat i insegur.

Com a responsable de l’àrea de domini públic i disciplina (l’àmbit que s’ocupa de fer complir la normativa vigent tant urbanística com de convivència ciutadana) considero que un dels grans reptes en aquests moments és avançar en la millora de l’espai públic, del qual tota la ciutadania, sense excepció som responsables. Quan veig algú fent malbé un banc, o una paperera, perquè sí, o fent una pintada, li comento “saps que això és també teu? Saps que això costa molts diners d’arreglar, i que aquests diners també surten de la teva butxaca o de la la teva família i amics?”

Ens costa sovint ser sensibles a l’espai comú, i la fórmula no passa només per un regim sancionador efectiu, mai podrem posar un policia darrera de cada ciutadà ni, encara que fos possible, defensaria que sigui aquesta la solució. Cal un major compromís col.lectiu, que fem nostre l’espai públic, que respectem que hi ha diversitat d’usos i d’opinions que sempre han de confluir en una convivència necessària. Això si, si al final uns quants se salten aquest compromís, llavors aplicarem les multes que corresponguin. En això també serem ferms.

Cal que tots els tarragonins i tarragonines fem del civisme un valor que ens destaqui com a societat. Cal que els restauradors i comerços respectin els espais reservats al carrer (la situació de descontrol que ara tenim amb les terrasses és quelcom que abans de la primavera reconduirem, d’acord també amb els sectors implicats). Cal fomentar la tolerància entre els veïns i els usuaris de la via pública, amb un consens social que ens permeti gaudir d’una societat viva on també es respecti la convivència amb l’entorn. Cal seguir treballant des de l’Ajuntament per aplicar criteris d’ús del domini públic que dignifiqui i preservi allò que és de tots i totes. Cal continuar treballant per espai públic accessible a tothom, en convivència. Cal continuar millorant els serveis públics, el manteniment, la neteja i tot allò que té a veure amb la micropolítica, una de les obsessions del nostre alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

Tarragona serà el que vulguem els tarragonins, i des del Govern municipal treballarem per posar les condicions d’una ciutat més cuidada i més agradable per viure i gaudir. El compromís, però, ha de ser col·lectiu i en això posarem tots els esforços.

Article Publicat a Més Tarragona, dilluns 30 de gener de 2012

 

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales