>Comencem a ser una ciutat normal

>

He de dir que ahir em va sorprendre molt gratament el to i els objectius de la plataforma Mou-te, que es va presentar amb una festa al port esportiu a la qual van assistir diversos centenars de persones (sóc incapaç de donar una xifra sense incórrer en inexactituds imperdonables), tot i que a priori i abans d’assistir-hi tenia els meus dubtes i prevencions.

Crec que és enormement positiu generar, per fi, un moviment ciutadà independent i organitzat a partir de la societat civil, que tingui per objectiu defensar els interessos de la ciutat allà on cal més esforç de tots per fer-ho i també treballar per allò que sempre diem que ens falta, l’orgull de ciutat. La Tarragona dormida ha despertat. I no és per casualitat, ara hi ha les condicions per fer-ho, perquè durant molt de temps qualsevol intent d’aquest tipus hagués estat degudament neutralitzat des d’instàncies polítiques, com es va fer amb altres iniciatives associatives o participatives en un passat no tan llunyà.

Precisament, la politització històrica de determinats moviments em va fer baixar ahir cap a l’acte de presentació amb certes recances, com deia al principi del post. Malgrat tot, converses de les darreres setmanes amb alguns dels impulsors de la iniciativa em van fer mantenir l’esperança de que realment el moviment tindrà la pluralitat que correspon a la diversitat social de Tarragona i que tothom que hi vulgui ser-hi s’hi sentirà perfectament còmode. He de dir, a més, que tenint en compte que en aquesta ciutat no estem acostumats a que la gent es “mogui” sense cap altre interès personal o posicional a darrera, durant les darreres setmanes han corregut rumors diversos sobre l’origen i motiu de la iniciativa. Tots ells, per cert, vinculats a manipulacions suposadament polítiques que han anat des de l’esquerra (amb asseveracions on es deia que el moviment era producte de socialistes encoberts) fins la dreta (atribuint lligams filoconvergents o suposes ambicions de curses cap a l’alcaldia).

Comentava ahir amb un dels impulsors que això és bo, perquè tantes etiquetes diverses significa que realment la plataforma sorgeix amb neutralitat. Malgrat tot, el perill de politització existeix. El paper de la societat civil complementa el de les institucions. En aquest sentit, com a tinent d’alcalde valoro molt positivament plataformes com la de Mou-te, sumen en un mateix camí i assoleixen rols molt diferents a l’institucional, arribant allà on l’Ajuntament no pot. Ara bé, crec també que determinats partits poden tenir la temptació d’apropiar-se en exclusiva d’aquest moviment, com han fet en el passat amb d’altres, perquè se senten incòmodes i tenen por a la diversitat, als forus amb criteri propi en tots els sentits. Una de les coses que em van sorprendre ahir, va ser el fervor amb el qual s’han apuntat a la iniciativa determinats regidors i polítics que en el pasat han tingut responsabilitat en aquest “no moviment” històric de Tarragona, en el conformisme que malahuradament hem patit en el pasat i que ha fet que hi hagi greus problemes del present, com el ferroviari, que no s’han resolt per manca d’una bona planificació i de defensa dels interessos de la ciutat en el passat. Com deia la meva avia, de savis es rectificar. Confio que aquesta rectificació sigui sincera, el temps ho dirà.

En qualsevol cas, Mou-te ja és una realitat i em sembla positiu, i espero que els impulsors del moviment puguin superar aquests dificultats i els encoratjo a mantenir el to pro positiu que van plantejar ahir, de treball i esforç col·lectiu i no de plany continu. Hem de deixar de ser el “calimero” de Catalunya, de plorar contínuament pel poc que ens estimen (durant massa anys he sentit aquest tipus de planys sense propostes alternatives i esperant solucions paternalistes). Hem de fer discursos de futur, compartits, liderant la ciutat, liderant el territori i fent una Tarragona que avanci amb orgull i força.

En definitiva, des del meu punt de vista Mou-te neix amb uns objectius molt interessants, en un moment important de canvi de model social on els ciutadans i ciutadanes ens hem de comprometre cada cop amb la societat en la que vivim, amb el bé col·lectiu, i en un moment vital per Tarragona perquè tenim decisions importants com a ciutat damunt la taula en las que tots hi hem de sumar. Hi ha hagut i hi ha altres plataformes a la ciutat, majoritàriament amb objectius sectorials. Aquesta és però la primera vegada, que jo recordi, que hi ha un moviment amb motivacions molt més globals, de ciutat.

Comencem a ser una ciutat normal en moltes coses en la que no ho erem, també amb la capacitat de mobilitzar la nostra societat civil amb objectius amplis. Ens hem de felicitar tots.

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales

6 thoughts on “>Comencem a ser una ciutat normal

 1. Anonymous says:

  >pregunta: com és que cap de vosaltres que formeu el cartipàs de l’Ajuntament hi esteu adherits a la campanya ? Parleu de la mateixa com quelcom aliè a vosaltres…

  No som tots tarragonins ? Clar que hi ha excepcions notables (que el president de la Diputació sigui de Vila-seca ja és força absurd, per exemple…)

  Jo faria front comú per variar; Tarragona sempre ha estat dividida i això és el que ens fa petits davant d’altres. Feu, per un cop, que el desig de la ciutadania sigui objectiu prioritari de tots.

  Ànims.

 2. Jorge García says:

  >Una ciutat normal? Pues no veo normal que en una capital de provincia haya 2 rotondas de entrada a importantes nucleos de población sin ningún tipo de ornamentación ni cuidado, me refiero a las entradas a Bonavista y Camp Clar por la N-340.
  Ni tampoco es normal que los espacios interbarrios se hayan convertido en vertederos incontrolados, ni que mientras en el centro se instalan aparcamientos adoquinados en los barrios debamos aparcar entre basura sin ningún tipo de urbanización de la zona.
  Si esto es ser una ciudad normal….
  Jorge García

 3. Begoña Floria says:

  >Respostes:

  Crec que com a regidora tinc un rol molt determinat i molt clar, i per tant treballo per la ciutat des de l'Ajuntament i per tant no he de participar directament en un moviment que surt de la societat civil, perquè el que he de fer en tot cas és complementar i ajudar a que els seus objectius siguin possibles.

  Segona resposta sobre una ciutat normal, estic d'acord Jorge en que malhauradament hi ha moltes coses en les que encara no ho som,i tu apuntes algunes.

 4. Jorge García says:

  >Bona nit,

  Es que sempre estem igual als barris de ponent,per posar un exemple a la zona que hi ha darrera de Joan XXIII, encara que no hi ha habitatges, ja està tot urbanitzat i enjardinat i als barris tenim carrers sense asfaltar! jo crec que això és massa!. Sincerament ja no em val que desde l'Ajuntament es digui que son rèmores del passat. Ja fa 2 anys que sou al govern de la ciutat

 5. Begoña Floria says:

  >Que vols dir amb no et val que són rémores del pasat? Creus que dos anys es pot solucionar tot el que queda pendent de 18 anys? Ens hem posat la piles, però evidentment queda molt per fer. I tens rao en que s'ha de mirar al futur, i això fem, treballant moltissim, t'ho asseguro. A mi també m'agradaria poder-ho solucionar tot de cop, però no és possible. Per tant, només puc dir-te que anirem avanÇant i espero que algun dia si que siguem "del tot" una ciutat normal com tu demanes.

Comments are closed.