Aposta per un territori intel·ligent

La Fundació Tarragona Smart Mediterranean City ha canviat de nom i ara és la Tarragona Smart Mediterrànean Region. És un canvi que sembla petit, només un substantiu, però és copernicà perquè significa assolir un dels nostres objectius més ambiciosos, treballar en l’àmbit territorial. I el pas ha estat possible amb la recent incorporació oficial a l’entitat de la ciutat de Reus.

Al llarg dels últims anys des de la Fundació Smart hem impulsat projectes de ciutat i hem participat de projectes de territori però, amb la incorporació de Reus es formalitza el caràcter regional d’aquesta. No és quelcom improvisat, és fruit d’un procés on l’entitat ha fet de vincle entre Tarragona i Reus en diverses propostes, com la taula contra la Pobresa Energètica o el grup de treball SmartCatSud. Ara el que s’ha fet és oficialitzar aquesta la voluntat de treballar plegats i en conseqüència l’horitzó s’omple de reptes de futurs comuns que no ens podríem haver plantejat d’una altra manera.

La Fundació esdevé, doncs, l’espai perfecte per consolidar aquesta proposta de futur comuna que supera les fronteres municipals i aprèn a mirar el territori des d’una perspectiva més àmplia. El concepte “regió” està quallant a les nostres comarques i ens permet creure en les nostres possibilitats com a territori a Catalunya, a Espanya i a Europa. També cal tenir en compte que reforcem el valor de la mediterraneïtat. Al final, les experiències de governança intel·ligent que tenim com a referents estan basades en experiències de l’Europa més continental i nòrdica i les característiques socials i econòmiques de les societats mediterrànies són totalment diferents.

Des de la fundació, ambdues ciutats treballaran plegades per consolidar els tres pilars que han de configurar el futur d’aquesta regió: l’ecosistema i dinamització econòmica, la transformació de les ciutats i el talent i la capacitació digital. I els projectes que impulsarem tindran molt en compte els valors que conformen la nostra missió, i que són la sostenibilitat, la vertebració i cohesió territorial i el posicionament, projecció i internacionalització.

És important no oblidar que la Fundació ha treballat, i ho continua fent, amb altres institucions del territori, com el Port de Tarragona, SoreaRepsol o la Universitat Rovira i Virgili, que han estat imprescindibles en el projecte. Són moltes les propostes que garanteixen l’expertesa en la Fundació, i que consoliden el concepte de regió o ciutat intel·ligent com el futur cap el que s’ha de caminar pensant sempre en la ciutadania com a centre.

Des d’aquí el meu agraïment a Reus per la confiança. Tots sabem que això significa deixar enrere velles dinàmiques de batalles de campanar per entrar en una nova fase on la suma, multiplica.

 

Per Begoña Floria

Periodista, socialista y actualmente concejal en Tarragona. Me apasiona todo lo que tiene que ver con comunicación, sociedad en red y nuevos liderazgos sociales